KELEMEN MARIÁN ÉVA
1958, Pápa
Festőművész
cím 2400 Dunaújváros, Balogh Ádám utca 24. 4/1.
KELEMEN MARIÁN ÉVA
Alkotások
Cím
(10 kép)
CV
1980 óta Dunaújvárosban tanítok. Jelenleg a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium művészeti képzésének tagozatvezetője vagyok.

Ez irányú tanulmányaimat a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán kezdtem meg, ahol Szurcsik János és Horváth István voltak a mestereim. Szobrász szakkörbe is itt jártam, ahol egymásról portrékat mintáztunk. A szakkört Sulyok József tanár úr vezette. Ugyanitt kroki önképző kört szerveztünk egy kisebb csoporttal. A főiskola elvégzése után a Képzőművészeti Főiskolára felvételiztem, ahol a rendkívüli tanárképző tagozatot végeztem el. Patay László tanította az anatómiát és a szabadkézi rajzot. Itt Bráda Tibor csoportjába tartoztam.
Dunaújvárosban két szakkörnek is tagja voltam. A főiskola előtt az ifj. Koffán Károly vezette szakkörben rajzoltam, majd Birkás István műhelyében tanultam.
Tanárként dolgozom a főiskola elvégzése óta. Jelenleg a Lorántffy Szakközépiskolában tanítok, ahol a művészeti tagozat vezetésével, anyagának összeállításával bíztak meg. 2006-ban a Fejér megyei Pedagógiai Intézet rajz szaktanácsadónak választott egy pályázat útján. Az intézet megszűnéséig láttam el ezt a feladatot a megyében.
Az elmúlt években több időt tudtam az alkotómunkára fordítani. Főként a színes technikák kerültek előtérbe. Szívesen használom az akvarellt, a porfestéket, a színes grafikák egyéb eszközeit, anyagait és az olajfestéket. Érdekel a felületek faktúrája, a fényhatások, a dekomponált képi terek. Fontosnak tartom a plasztikákat is. Időnként ezekkel is foglalkozom. 2007 szeptemberében Bécsben, a Collegium Hungaricumban egy kiállítást rendeztek, ahol magyar művészek által készített babák voltak láthatók. Ezen két saját készítésű babával én is szerepeltem. Később a babákat Pozsonyban is kiállították.
Dunaújvárosban ill. környékén eddig tizenhárom önálló kiállításom volt. Rendszeresen részt vettem A Rácalmási Faluvédő Egyesület által szervezett nyári alkotótáborokban és ezek kiállításain a Jankovich kúriában, valamint több éven át a Móri Szabadiskola alkotótáboraiban. 2007 októbere óta a dunaújvárosi ÚJPART Egyesület tagja vagyok.

Munkáimról Dr. Martin Ferenc filmkritikus - aki több alkalommal nyitotta meg kiállításaimat - a következő részletet írta :

„Nagyon lényeges Kelemen Éva festményeivel kapcsolatban, hogy a művésznő nem siratja el a természetest, nem sóvárog az eltűnő után, és végképp nem kritizálja a geometrikust. Éppen ezért nem elégikusak a képei. Egyszerűen tudomásul veszi az élet és az esztétikai minőségek átrendeződését. A festészeti reakciója erre a helyzetre egyrészt a még létező szép megragadása, másrészt a hiányával keletkező űr felvillantása, ami szelíd melankóliát kölcsönöz kompozícióinak.”
Művészeti tanulmányok
1976-80 Szombathelyi Tanárképző Főiskola, matematika-rajz szak
1981-85 Magyar Képzőművészeti Főiskola, művészeti rajz, szerkesztő és ábrázoló geometria, művészettörténet szak
2002-04 ELTE múzeumpedagógia szak
2004-05 ELTE pedagógus szakvizsga
Mesterei
Szurcsik János, Horváth István
Tagság szakmai szervezeteknél
2007- Újpart Egyesület
Válogatott egyéni kiállítások
1998 Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
2006 Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
2006 Lorántffy Szakközépiskola 30. évfordulója: Gáspár Aladárral együtt, Dunaújváros
2007 Intercisa Múzeum, Dunaújváros
2008 Nagyvenyim Művelődési Ház
2009 Dunaújvárosi Főiskola – Átrium /A hét műalkotása/
2009 Kassák Galéria, Dunaújváros
2010 Galéria Arcis, Sárvár Roho-val együtt
2011 Kassák Galéria, Dunaújváros
2011 Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara folyosógaléria
2012 Dunaújvárosi Főiskola – Átrium /A hét műalkotása/
2013 Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros
2013 Intercisa Múzeum, Dunaújváros
2014 Katonai Emlékpark KEMPP, Pákozd
Válogatott csoportos kiállítások
2008 Irokéz Galéria Szombathely ÚJPART Egyesület kiállítása
2009 Őszi Tárlat, Dunaújváros
2010 Őszi Tárlat, Dunaújváros
2012 Kortárs Művészeti Intézet, alkotónapok
2012 Fejér Megyei Őszi Tárlat, Székesfehérvár
2013 Fejér Megyei Őszi Tárlat, Dunaújváros
lbimage