fő tartalom

Közösségi költségvetés lehet Dunaújvárosban?

A februári közmeghallgatáson az önkormányzat vezetői részletesen beszámoltak a múlt évi munkájukról és tájékoztatást adtak arról is, hogy az idei költségvetés keretében milyen terveik vannak, milyen irányokban képzelik el a város fejlesztését. Egy közmeghallgatásnak ezen túl fontos része az is, hogy a város polgárai is elmondhassák a várost, vagy annak egy részét érintő gondjaikat, vagy akár javaslatokat is tegyenek, amelyek előre vihetik a helyi ügyeket és továbbgondolásra késztethetik a városvezetőket.

Egy ilyen megbeszélésre került sor Szabó Zsolt alpolgármesternél szerdán. A közmeghallgatáson felszólalt ugyanis Für Tibor, aki javaslatot tett az un. részvételi, vagy közösségi költségvetés bevezetésének megfontolására. Ennek lényege, hogy a város vezetése a lakosságot is bevonja a közpénzek felhasználásának tervezési, és döntési folyamatába. Ez a javaslattételi lehetőség természetesen csupán a város költségvetésének egy kis részét érintheti, mégis közvetlen beleszólást jelenthet a civil szféra részéről a város ügyeibe.

A megbeszélésen elhangzott, hogy számos élő példa létezik már a közösségi költségvetés megvalósítására itthon és külföldön is, fontos ezek tanulmányozása és a jó gyakorlat átemelése.

- Nagyon támogatom a kezdeményezést, mert ez egy további lehetőséget jelent arra, hogy alulról jövő kezdeményezésként a helyi civil szférát még intenzívebben be tudjuk kapcsolni a városról való
gondolkodásba, erősítsük a közösségi összetartozást és szorosabbá tegyük a kapcsolatot az önkormányzat és a városlakók között – foglalta össze a megbeszélés tanulságait az alpolgármester. A mai megbeszélés eredményeként elindul egy közös gondolkodás, a megfelelő jogi keretek kialakítása, amelyet a nyár folyamán egy civil kerekasztal követ majd, ahol összegyűlhetnek mindazok, akik személyesen is be kívánnak kapcsolódni ebbe a munkába.

A témáról további hasznos információk találhatók a „Közösségi költségvetés – Dunaújváros” Facebook oldalon.

  • Létrehozva: 2024. március 7.